İŞ ve SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

8423 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, tamamlayıcı diğer kanun ve yönetmeliklerle düzenlenen iş ve sosyal güvenlik hukuku Sanayi Devrimi ile çağ atlayan dünyamızda halen gelişmekte olan bir hukuk dalıdır. Çalışan nüfusun da gün geçtikçe arttığı göz önüne alındığında iş ve sosyal güvenlik hukukunun önemi de gün yüzüne çıkmaktadır. İş ve sosyal güvenlik hukuku denince akla gelen ilk kurum uluslararası çapta Uluslararası Çalışma Örgütü iken ulusal çapta ise elbette ki Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Türkiye’de 2006 yılında yürürlüğe giren 5502 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında birleştirilmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. Bu düzenleme ile birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi oluşumların varlığı sona ermiştir. Uluslararası Çalışma Örgütünün düzenlediği uluslararası sözleşmeler ise iş hukukunda önemli bir kaynak olarak yer almaktadır.

Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.

Anayasa 60. Madde

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU NEYİ AMAÇLAR?

Anayasamızın 2.maddesi sosyal devlet ilkesine işaret eder. Sosyal devlet ilkesini baz alan iş ve sosyal güvenlik hukukunun da temel amacı, işverene göre zayıf konumda olan işçinin her bakımdan korunmasıdır. Ayrıca iş hukuku mevzuatı disiplin prosedürleri, grev hakkı, bireysel/toplu iş sözleşmeleri, işyeri içi yönetmelikler, fesih süreci bakımından da önemli düzenlemeler içerir. Yine Anayasamızın 60.maddesinde düzenlendiği üzere “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” Dolayısıyla devletin sosyal güvenlik konusunda birtakım sorumlulukları da vardır.

Çalışanların emeklilik süreci ve özellikle son dönemde gündemde olan mobbing, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konuları da iş ve sosyal güvenlik hukuku kapsamında bir alandır. İşten çıkarma ve işe iade, işveren değişikliği, iş kazaları, kıdem ve ihbar tazminatları, asgari çalışma şartları gibi pek çok ayrıntılı uyuşmazlık iş ve sosyal güvenlik hukuku hükümlerine göre çözümlenir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

İşçi veya işveren olarak herhangi bir hak kaybı yaşamamanız için gerekli desteği ve hizmeti sunacak olan büromuz, bu konuda deneyimli kadrosuyla sizlere hukuki anlamda yol gösterecektir.


İLETİŞİM İÇİN

Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz

HİZMET VERDİĞİMİZ ALANLAR

avukat mustafa sağavukat mustafa sağ
Sohbet aç
1
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?