İDARE HUKUKU

İdare hukuku, temeli anayasada belirlenen, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin kurallar öngören, kamuya tanınan üstünlük ve ayrıcalıklar ile bireye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.

İdare Hukuku nasıl gelişmiştir?

İdare hukuku Fransa’da 19. Yüzyıl itibariyle doğan ve yavaş yavaş gelişen bir hukuk dalıdır. Fransız İhtilali’nden sonra çıkarılan kanunla “idari ve adli makamların ayrılığı ilkesi” kabul edilmiştir. Bu andan itibaren hakimlerin idareye karşı açılan davalara bakmaları yasaklanmıştır. Halk idareyle olan uyuşmazlıklarını doğrudan idareye bildirerek çözmeye çalışmak durumunda kalmıştı. Bu da “kimse kendi davasında hâkim olamaz (nemo debet esse iudex in propria causa)” şeklinde ifade edilen evrensel hukuk ilkesine aykırıydı. Bu sebeple daha sonra çıkan bir kanunla Danıştay kuruldu ve idari davalar görülmeye başlandı.

Türkiye’de idare hukukunun kaynaklarının başında anayasa gelmektedir. Anayasadan sonra idare hukuku ile ilgili kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, tüzük ve yönetmelikler sıralanır.

Bu durumda yavaş yavaş gelişen idare hukukunun parçaları doktrinsel çalışmalarla derlendi ve böylece bir disiplin olarak idare hukuku gelişti. Türkiye’de idare hukukunun kaynaklarının başında anayasa gelmektedir. Anayasadan sonra idare hukuku ile ilgili kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, tüzük ve yönetmelikler sıralanır. Yargı içtihatları ve idari teamül ve tatbikat da elbette bu hukuk dalının kaynakları arasında sayılmalıdır. İdare Hukuku da geliştikçe ve profesyonel bir disiplin halini aldıkça çeşitli dallara ayrılmıştır. Bu dallar genel olarak Regülasyon, İmar Hukuku, İhale Hukuku, İdari Yaptırımlar, Statü (Memur) Hukuku, İdari Yargılama Usulü, İdari Sözleşmeler Hukuku olarak sırlanabilir. İdarenin eylem ve işlemlerinde doğan uyuşmazlık tam yargı veya iptal davası ile çözümlenir. Bu konuda görevli hukuk dalı idari yargıdır. İdari yargı kolu Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri’nden oluşur.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Tam yargı davaları, iptal davaları, yürütmenin durdurulması kararları ile akla gelebilecek diğer her türlü idari uyuşmazlıkta Sağ Hukuk Bürosu olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vererek dava takibi yapacak ve hukuk mücadelenizde yanınızda olacağız.


İLETİŞİM İÇİN

Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz

HİZMET VERDİĞİMİZ ALANLAR

avukat mustafa sağavukat mustafa sağ
Sohbet aç
1
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?