İCRA İFLAS HUKUKU

İcra ve iflas daireleri, icra mahkemeleri gibi organları olan icra ve iflas hukuku; özel hukuk ilişkilerinden doğan ve konusu maddi değerler olan uyuşmazlıkların çözümüne ve bu değerlerin tahsiline dair düzenlemeler içerir.

İcra ve İflas Hukuku kapsamında ne gibi uyuşmazlıklar bulunur?

Günümüzde ekonomik krizin ve küresel bir salgına yol açan Covid-19 hastalığının yarattığı etkiler de göz önüne alınınca maddi açıdan zorluklar yaşandığı su götürmez bir gerçektir. Bu nedenle son dönemlerde borcunu ödemekte zorlanan kişilerin borçlarından dolayı cebri icra başlatma uygulaması iyice yaygınlık kazanmıştır. Cebri icra yolları sınırlı ve belirlidir. Ayrıca cebri icra yolu ancak icra organları aracılığıyla yürütülebilir. İlamsız icraya başvurmak için mahkeme kararına gerek duyulmaz, ilamsız icra takibinde bulunularak haciz işlemi yapılabilir ancak yalnızca para ve teminattan doğan alacaklar haczedilebilir. İlamsız icra takibi çeşitli şekillerde olabilir; genel haciz, kambiyo senetlerine göre haciz vs. Bu şekilde yapılan icra takibinde borçluya gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 günlük itiraz süresi bulunur. Bu 7 günde borca itiraz edilirse takip durdurulur ve alacaklının 1 yıl içinde itirazın iptali davası açması gerekir. İtiraz edilmezse borç kesinleşir. Bu süreçte haciz, rehin veya başka bir yolla cebri icra ile karşılaşılması olasıdır. İlamlı icra yapılabilmesi için ise icra mahkemesi kararının alınması zorunludur.

Günümüzde ekonomik krizin ve küresel bir salgına yol açan Covid-19 hastalığının yarattığı etkiler de göz önüne alınınca maddi açıdan zorluklar yaşandığı su götürmez bir gerçektir. Bu nedenle son dönemlerde borcunu ödemekte zorlanan kişilerin borçlarından dolayı cebri icra başlatma uygulaması iyice yaygınlık kazanmıştır.

Maddi hukuktan kaynaklanan alacakların takibinin devlet eliyle yapılması anlamına gelen icra iflas hukukundaki talepler alacak veya borç olabilir. Bu alacaklar yalnızca TL üzerinden talep edilebilir. İcra hukuku konusunda ilamsız icra, ilamlı icra, ödeme emri, ödeme emrine itiraz, itirazın kaydırılması, menfi tespit ve istirdat davaları, haciz yolu, ihtiyati haciz gibi pek çok detaylı uygulama bulunurken iflâsa tâbi olan kişiler, iflâs yolları, iflâsın hukuki sonuçları, iflasın tasfiyesi, konkordato gibi konular da iflas hukukunun kapsamı alanındadır.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanununda yer alan ve hukuki destek gerektiren itiraz süresi, tebliğ süresi, icraya ilişkin alacakların peşine düşülmesi anlamına gelen takip (ilamlı/ilamsız), ödeme emri gibi konularda ve diğer tüm teknik detaylarda deneyimli kadrosuyla size hizmet verecek olan büromuz istihkak, borca itiraz, istirdat gibi davalarınızın da takibini yapacaktır.


İLETİŞİM İÇİN

Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz

HİZMET VERDİĞİMİZ ALANLAR

avukat mustafa sağavukat mustafa sağ
Sohbet aç
1
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?