GAYRİMENKUL (KİRA) HUKUKU

Gayrimenkul; Arapça kökenli bir kelimedir ve “taşınması mümkün olmayan” anlamına gelir. Bu nedenle gayrimenkul kelimesinin “taşınmaz” olarak kullanımı da oldukça yaygındır. Değerli ve taşınmaz olan tüm mal varlıklar gayrimenkul olarak nitelendirilir. Gayrimenkul hukuku eşya hukukunun alt dallarından biridir.  Gayrimenkul kapsamında, arazi, apartman, arsa, bina ve konut gibi taşınmazlar ile ilgili davalara bakılır.

Gayrimenkul hukukunun başlıca özellikleri nelerdir?

Gayrimenkul hukuku kapsamında görülen davalara istihkak davaları, kamulaştırma davaları, ortaklığın giderilmesi davaları, kira bedeli tespit ve tahliye davaları, tapu iptal ve tescil davaları gibi davalar görülmektedir. Bu davalar genel anlamda basit ve sonuca bağlanması kısa süren davalar değillerdir. Ciddi birer takip ve profesyonel danışmanlık isteyen davalardır. Bu davalardan biri olan İzale-i Şuyu veya ortaklığın giderilmesi davası, paylı veya elbirliği mülkiyete konu taşınır veya taşınmaz maldaki ortaklığı paydaşlıktan çıkararak kişisel mülkiyet sahibine geçişinin sağlandığı davalardır.  Ortaklık aynen taksimle (bölünerek) veya satış suretiyle giderilebilir. Aynen taksimle giderilmesi bölünebilir bir malın bölünerek kişisel mülkiyet haline gelmesiyken satış yoluyla ortaklığın giderilmesi malın satılarak ücretin paydaşlara bölünerek ortaklığın giderilmesi yöntemleridir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir.

Gayrimenkul hukukunda önemli alanlardan birisi de kira sözleşmeleri ve kiralama hukukudur. Kira sözleşmeleri belirli süreli veya belirsiz süreli kira sözleşmeleri olarak ikiye ayrılır. Belirli süreli kira sözleşmeleri tarafların açık veya zımni (örtülü) kabul ile aralarında belirli bir süre için anlaşarak sözleşmenin bitiş tarihini belirlediği kira sözleşmeleridir.  Bu tür kiralarda kiracı, belirli sürenin bitiminden en az on beş gün önce fesih bildiriminde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl daha uzamış sayılır. Belirsiz süreli sözleşmelerde ise taraflar sözleşmenin bitiş vaktini ne açık ne de zımni kabul ile belirlememiş ve sadece malın kiralanması konusunda bir anlaşma sağlanmıştır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır. Gayrimenkul Hukuku davaları genellikle asliye hukuk mahkemelerinde görülür. Dava, dava konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemelerde açılır ve ilerler.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Yabancıların mülk edinmesi, ön alım hakkı, alış, satış, arsa payı/kat karşılığı satış, izale-i şüyu (ortaklığın giderilmesi), ecrimisil (haksız işgal), tapu tescil veya iptali gibi çeşitli alanlarda ve özellikle günümüzde önemi gitgide artan kira bedelinin tespiti ile kiracının tahliyesi davalarında uygulanacak güncel hukuki prosedür kapsamında büromuz sizlere bu anlamda hizmet sunacaktır.


İLETİŞİM İÇİN

Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz

HİZMET VERDİĞİMİZ ALANLAR

avukat mustafa sağavukat mustafa sağ

Gayrimenkul Hukuku ile ilgili çıkmış yazılar

Sohbet aç
1
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?