TAZMİNAT HUKUKU

Tazminat, hukuka aykırı bir eylemin meydana getirdiği maddi ve manevi zarar karşılığında ödenen bedeldir. Tazminat, zarar görene karşı ödenen veya mahkemece ödenmesine hükmedilen maddi değerdir.

Tazminat hukukunun özellikleri nelerdir?

Maddi ve manevi tazminat davası ölüm, yaralama veya diğer maddi zarar oluşturan eylem veya işlemi gerçekleştiren işlemi meydana getiren gerçek veya tüzel kişiye karşı açılır. Haksız fiil meydana gelen durumlarda haksız fiili meydana getiren kişiye karşı tazminat davası açılır. Mahkemelerce kişilik haklarının uğradığı zararlar için manevi tazminat, hukuka aykırı eylem sonucu mal varlığında eksilme meydana geldiği durumda bu eksilmeleri karşılamak için maddi tazminata hükmedilir. Tazminat borcu kendiliğinden doğan bir borçtur. Tazminat Hukuku Borçlar Hukuku’nun bir sonucudur. Eksiltilen şeyi yerine koymaktır. Tazminat kesinlikle bir ceza değildir! Haksız fiil bir hukuk kuralına veya taraf olunmuş özel bir sözleşmeye aykırı davranmaktır. Tazminat bazen ceza hukukunu ilgilendiren bir konuyla birlikte gelebilir. Örneğin birinin bacağını bilerek ve isteyerek kıran kişi, bacağı kırılan kişinin uğradığı maddi zararı karşılarken tazminat öder ve bu durum ceza değildir. Bacağının kırılmasıyla ilgili mağdur olan kişinin şikâyeti durumunda başlayan süreç ceza hukukunu ilgilendirir.

Tazminat kesinlikle bir ceza değildir! Haksız fiil bir hukuk kuralına veya taraf olunmuş özel bir sözleşmeye aykırı davranmaktır. Tazminat bazen ceza hukukunu ilgilendiren bir konuyla birlikte gelebilir.

Bazen de tazminat ceza hukukunu hiç ilgilendirmeyen durumlarda meydana gelebilir. Örneğin bir çocuk top oynarken bir evin camını kırarsa cezalandırılmaz fakat velisinin bu evin sahibinin zararını karşılaması gerekir.  Maddi ve manevi tazminat davalarını tazminatın iki dalı olarak düşünürsek, bu tazminat davaları aynı anda açılabileceği gibi ayrı ayrı da açılabilir. Maddi tazminat için bedensel bütünlüğün zedelenmiş olması veya bedenen ağır zarara uğranmış olması gerekmekte iken manevi tazminat için belli bir şekil şartı aranmamakta, kişilik haklarının zarara uğraması sonucu duyulan elem ve üzüntü yeterli sayılmaktadır. Ceza hukukunun bir sonucu olarak ortaya çıkan para cezaları devlete ödenirken tazminat hukukunda hükmedilen maddi miktar mağdur olan kişiye ödenir.  Tazminat davaları hukuk davası olduğu için davaları da hukuk mahkemelerinde görülür. Bu mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri bu yargılamaları yapmak konusunda yetkili mahkemelerdir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Sağ Hukuk Bürosu, tazminat hukuku alanında siz müvekkillerimize hukuki bilgi ve deneyimlerini sunmak üzere danışmanlık yapmaktadır.


İLETİŞİM İÇİN

Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz

HİZMET VERDİĞİMİZ ALANLAR

avukat mustafa sağavukat mustafa sağ
Sohbet aç
1
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?