AİLE VE BOŞANMA HUKUKU
Aile Hukuku, Medeni Hukukun içinde yer alan bir hukuk türüdür ve aile ile ilgili konularla ilgilenir. Aile ve Boşanma hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soy bağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır.
Aile hukukunun özellikleri nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen tüm aile hukuku uyuşmazlıkları Aile Mahkemelerinde görülür. Bu sebeple bu konulardaki tüm davalar Aile Mahkemelerinde açılmak zorundadır. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemeleri de boşanma ve ayrılık davalarına bakmakta yetkilidirler. Boşanma; eşlerden en az birinin talebine göre ve gerekli sebep, şart ve kanunlara dayanarak evlilik birliğinin sona ermesidir. Evlilik birliğini sona erdiren boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak ayrılır. Anlaşmalı boşanmalarda eşler aralarında düzenlenen bir anlaşmalı boşanma protokolü olur ve boşanmanın sonuçları bu protokole göre gerçeklik kazanır. Bu protokolde çocukların velayet durumu, tazminat alacağı, ev eşyalarının veya evlilik birliği içerisindeyken alınan malların paylaşılması gibi konuların anlaşma şartları yer alır.
Boşanma; eşlerden en az birinin talebine göre ve gerekli sebep, şart ve kanunlara dayanarak evlilik birliğinin sona ermesidir. Evlilik birliğini sona erdiren boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak ayrılır.
Çekişmeli boşanma davaları ise eşler arasında boşanmanın sonuçları ve ferileri hususlarında anlaşmanın sağlanamadığı boşanma türüdür. Boşanma konusunda Medeni Kanun’da bazı boşanma sebepleri sayılmıştır ve bunlara dayanarak boşanma davası açılabilir. Bu sebepler; ZİNA (Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir), HAYATA KAST, PEK KÖTÜ VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ (Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir)
SUÇ İŞLEME VE HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME, (Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir), TERK (Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir), AKIL HASTALIĞI ve EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI olarak kanunda sayılmıştır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Sağ Hukuk Bürosu olarak sizlere Aile Boşanma Hukuku alanında hukuki bilgi ve deneyimimizle hukuki danışmanlık sunmaktayız. Anlaşmalı boşanma protokolü, çekişmeli boşanma davaları, evlilik iptali davaları, velayet davaları, tazminat ve nafaka talepleri, mal paylaşımı davaları babalık davaları ve Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde tedbir kararları gibi alanlarda hukuki bilgi ve deneyimlerimizden yararlanmak için sizleri büromuza bekleriz.
İLETİŞİM İÇİN
Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz