MİRAS HUKUKU
Kişiler dünyaya gelir ve ölürler. Ölüme bağlı işlemler de bu noktada karşımıza çıkar. Mirasa konu mallar, yasal ve diğer mirasçılar ve bunlar arasındaki ilişki, miras paylaşımı ve diğer tüm veraset ile intikal işlemleriyle miras hukuku ilgilenir. Ayrıca gaiplik ve buna bağlı durumlarda da miras hukuku hükümleri uygulanır.
Miras hukukunun özellikleri nelerdir?
Miras hukukunun önemli bir nesnesi olan vasiyetname, miras bırakanın resmi şekilde ya da el yazısı ile (tarih atılma şartı vardır) veya koşullar gerçekleşirse (iki okuryazar tanık) sözlü şekilde olmadığı müddetçe geçerlilik taşımaz. Türk Medeni Kanunu’na göre miras bırakan; mirasçılardan birini veya birkaçını mirasçılıktan çıkarabilir, mirasçı atayabilir, mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye belirli mal vasiyeti yapabilir, koşullar ve yükümlülükler (mükellefiyetler) koyabilir, yedek mirasçı atayabilir, art mirasçı atayabilir, vakıf kurulmasını vasiyet edebilir. Vasiyetname için yine kanunun 502.maddesine “ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekir.” Miras sözleşmesi için ise ayırt etme gücünün yanında ergin olma şartı ile kısıtlı olmamak aranır. Miras bırakanın yasal mirasçıları, çeşitli sebeplerden dolayı mirası reddetme hakkına sahiptirler.
Miras sözleşmesi için ise ayırt etme gücünün yanında ergin olma şartı ile kısıtlı olmamak aranır.
Bu yasal mirasçılar Türk hukukunda zümre sistemine göre belirlenir. Buna göre 1.zümre, miras bırakanın alt soyudur. 2.zümre ise miras bırakanın annesi, babası, varsa kardeşleri ve yeğenleri olarak sayılır. Son olarak 3.zümrede ise büyükbabası, büyükannesi, amcası, dayısı, halası ve teyzesi gibi akrabaları bulunur. Elbette mirasçılar 1.zümreden başlayarak pay alacağından 1.zümre dururken 3.zümreden birine mirastan pay düşmeyecektir. Ayrıca bir de saklı pay adı altında bazı paylar bulunur. Bu saklı paya sahip olan kişiler; mirasçının geride kalan eş ve çocukları, torunları, anne ve babasıdır. Saklı payın ihlali durumunda tenkis davası açılabilir. Yasal mirasçılar, mirasçı atananlar ve vasiyet alacaklıları mirasçı olduklarını kanıtlamak için bir mirasçılık belgesi almalıdır. Bu belge mahkemeden veya noterlikten talep edilebilir. Bu belgeye veraset ilamı da denir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Mirastan mal kaçırma, saklı pay, mirasın reddi, vasiyetname düzenlenmesi gibi güncel konular ve her türlü hukuki uyuşmazlıkta büromuz sizlere hukuki anlamda danışmanlık yapacak, dava takiplerinizi üstlenecektir.
İLETİŞİM İÇİN
Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz