REKABET HUKUKU
4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 3.maddesinde “mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüsler arasında özgürce ekonomik kararlar verilebilmesini sağlayan yarış” olarak tanımlanan rekabet ve rekabet hukuku, son zamanlarda gelişmekte olan bir hukuk dalıdır.
Rekabet hukukunun özellikleri nelerdir?
Rekabet hukuku kuralları ve özellikle haksız rekabet yasağı, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayan ve bu rekabetin ilerleyeceği koşulları belirleyen bir niteliğe sahiptir. Buna göre, piyasadaki teşebbüsler arasında gelişen koşullar çerçevesinde bazı güçlü firmaların yarattığı spekülasyon veya dalgalanmaların önüne geçebilmek için rekabet hukuku alanında bazı kurallar koyma zorunluluğu doğmuştur. 4054 sayılı Kanunun 6.maddesi de paralel bir düzenlemeye sahip olup hâkim durumun kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır. Buna göre “Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.” Kanun maddesinin devamında bu hallere örnek verilmiştir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Kanun koyucu hâkim durumda olunmasını değil, bu durumun kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır.
Piyasadaki teşebbüsler arasında gelişen koşullar çerçevesinde bazı güçlü firmaların yarattığı spekülasyon veya dalgalanmaların önüne geçebilmek için rekabet hukuku alanında bazı kurallar koyma zorunluluğu doğmuştur.
Ayrıca rekabeti sınırlayıcı bazı anlaşmalar bulunur. Bunlardan en önemlisi de kartellerle mücadele etmek adına yürürlüğe giren Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yönetmelik’tir (Pişmanlık Yönetmeliği). Karteller “piyasa ekonomisinin kanseri” olarak nitelendirilen ve rekabetçi birimleri kontrol altında tutmak adı altında kendi karlarını artırmaya çalışan karteller fiyatların dengenin üstüne çıkmasını amaçlamaktadır. Ayrıca yine 4054 sayılı Kanunun 4.maddesinde rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar başlığı düzenlenmişken 5.maddesinde ise bazı muafiyetlerden bahsedilmiştir: “Aşağıda belirtilen şartların tamamının varlığı halinde, teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararları 4 üncü madde hükümlerinin uygulanmasından muaftır: a) Malların üretim veya dağıtımı ile hizmetlerin sunulmasında yeni gelişme ve iyileşmelerin ya da ekonomik veya teknik gelişmenin sağlanması, b) Tüketicinin bundan yarar sağlaması, c) İlgili piyasanın önemli bir bölümünde rekabetin ortadan kalkmaması, d) Rekabetin (a) ve (b) bentlerindeki amaçların elde edilmesi için zorunlu olandan fazla sınırlanmaması.”
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hâkim durumun kötüye kullanılması, şirketlerin bildirime tabi olan birleşme ve devralma işlemlerinin bildirim süreçleri, haksız rekabet ve buna dair süreç, marka başvuruları/itirazları gibi pek çok detayda ekibimiz, güncel prosedürün takipçisi olarak sizlere hukuki danışmanlık yapacaktır.
İLETİŞİM İÇİN
Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz