TİCARET HUKUKU
Kendi içinde ticari işletme hukuku, şirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku, taşıma hukuku, sigorta hukuku ve deniz ticareti hukuku gibi alt dallara ayrılan ticaret hukuku; tacirler, bireyler ve işletmeler arasındaki ticari ilişkileri düzenler.
Ticaret Hukuku neyi amaçlar?
Ticaret hukuku, ticaret hayatı içerisinde uyulması gereken kuralları belirleyerek ticari örf ve adetle birlikte tarafların hakları ve yükümlülükleri bakımından olması gerekene işaret eder. Ticaret hukukunda özellikle tacirler ve kişilerin kurduğu şirketler önemli rol oynar.
Ticari işletme hukuku kapsamında genel olarak bir ticari işletmeyi esnaf işletmesinden ayıran unsurların ne olduğu, ticari işletmelerin hangi hükümlere tabii olduğu, tacirler hakkındaki hükümler bulunur
Ticaret Hukukunun alt dalları nelerdir?
Ticari işletme hukuku kapsamında genel olarak bir ticari işletmeyi esnaf işletmesinden ayıran unsurların ne olduğu, ticari işletmelerin hangi hükümlere tabii olduğu, tacirler hakkındaki hükümler bulunur. Limited, anonim, kolektif, komandit ve kooperatif ortaklıklar ve bunlarla ilgili yasal düzenlemeler şirketler hukuku adı altında ticaret hukukunun alt dalını oluşturur. Kıymetli evrak hukukunda ise; çek, bono, poliçe, emtia senetleri ve taşıma senetleri gibi ticari belgelerin hukuki akıbeti bakımından düzenlemeler bulunur. Taşıma hukukunda ise taşıyıcının sorumluluğu ile farklı çeşitlerdeki taşımacılık (kara/deniz/hava/demir yolları ile) türlerinin kendine özgü kuralları düzenlenir. Sigorta hukukunda ise, sosyal sigorta hariç ki nitekim bu kısım sosyal güvenlik hukukunun kapsamındadır, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatinin zarara uğrama tehlikesi karşısında sigortacının bir prim karşılığında bu zararı tazmin etmeyi taahhüt etmesi üzerine temellenir. Son olarak deniz ticareti hukukunda da gemi kiralamadan satış sözleşmelerine veya liman ve rıhtım işletmecilerinden mücbir sebeplere kadar hukuki konular düzenlenmiştir. Ayrıca sektördeki diğer yasal gelişmeler, özellikle küresel ticarette şirketlerin akreditasyonu ve tescil belgelerinin alınması, yabancı sermayeli şirketler ile Türk şirketlerinin birleşmesi, yerel bağlamda ise ticaret unvanı alınması ve bunun kullanılması, şirketlerin kurulması, birleşmesi, devredilmesi veya devralınması ve benzeri konularda ve hatta bu konulardan doğacak uyuşmazlıklarda da Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve diğer mevzuat uygulanır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Gelişen teknoloji ile küresel ticaretin de büyüdüğü dikkate alınınca ticaret hukuku konusunda hukuki desteğin önemi açıktır. Bu alana hâkim olan ekibimiz, tüm sorunlarınızda yanınızda olacak ve dava takibi ile danışmanlık hususunda yardımcı olacaktır.
İLETİŞİM İÇİN
Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz