VERGİ HUKUKU

Vergi, kamu hizmetlerine harcanmak üzere devletin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya ya da kimi maddelerin, hizmetlerin fiyatları üstüne ekleyerek dolaylı yoldan yurttaşlardan topladığı paradır. Ülkemizde vergi hukuku bağlayıcı kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Cumhurbaşkanı Kararnameleri, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

Vergi türleri ve vergi hukukunun özellikleri nelerdir?

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Damga Vergisi, Emlak Vergisi ülkemizde yürürlükte bulunan bazı vergi türleridir.  Vergilerin bazıları hayatın olağan akışında artık fark edemediğimiz günlük alışkanlıklarımızdan olmuşken bazılarını ödemek için özellikle yapmamız gereken işler vardır. Örneğin marketten alışveriş yaparken KDV için herhangi bir işlem yapmayız. Zaten ürünlerin raflarda KDV’li fiyatlarını görürüz. Fakat konu gelir vergisi olunca bu konu bu kadar basit olmamaktadır.  Gelir vergisi için yapmamız gereken işlemler vardır. Örneğin: Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, her yıl mart ayı itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na doğrudan veya internet üzerindeki hazır beyan sistemi aracılığıyla verilir. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, yıl içerisinde yapılan ve faturalandırılmış işlerden elde edilen kazancın bir bildirisidir. Verginin alacaklısı devlettir ancak, toplama yetkisini belediyeler ve il özel idareleri gibi yerel yönetimler ve SGK gibi diğer kamu tüzel kişilerine devredebilmektedir.

Vergilerin bazıları hayatın olağan akışında artık fark edemediğimiz günlük alışkanlıklarımızdan olmuşken bazılarını ödemek için özellikle yapmamız gereken işler vardır.

Vergi Ödevi Anayasa madde 73’te düzenlenmiştir. Maddeye göre; “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” Bu hükümde herkes denilerek vergi ödevi genelleştirilmektedir. Yani vergi geneldir, herkes vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi hukuku, ceza hukukuyla da ilişkilidir. Devlet tek taraflı olarak getirdiği vergi yükümlülüğünü, ceza yaptırımı uygulayarak yerine getirir (ayni olarak). Vergi hukuku, hukukun en teknik alanlarından biridir. Bu anlamda matrah (Üzerinden vergi alınacak tutar), tarh (Vergi Tutarının tespit edilmesi), tebliğ (Tutarın mükellefe bildirilmesi), tahakkuk (Verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesi), tahsil (Verginin fiilen alınması) aşamalarıyla ilgili olarak kesinlikle profesyonel hukuki destek alınması gerekmektedir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Verginin geçtiği tarh, tahakkuk, tebliğ ve tahsil aşamaları, vergi zıyaı, özellikle şirketlerin vergi yükümlülükleri konusunda sizlere yardımcı olacak olan büromuz, bu alandaki hukuki uyuşmazlıklarda danışmanlık da vermektedir.


İLETİŞİM İÇİN

Form göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz

HİZMET VERDİĞİMİZ ALANLAR

avukat mustafa sağavukat mustafa sağ
Sohbet aç
1
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?